Besök på Salsta slott (2018-09-18)

Tisdagen den 18 september var det 37 kvinnor och 7 män som klev på bussen utanför Radisson Blu Hotel för att göra den korta resan till Salsta slott strax norr om Vattholma.

Väl framme i Salsta möttes vi av ”slottsherren” Arne Wiig. Efter en kort introduktion om slottets historia välkomnades vi in i slottet för Afternoon Tea. Ingen av oss besökare kunde väl ana att en tébuffe kunde vara så mättande. Det var varma, nygräddade scones bakade på mycket smör och grädde, små snittar och pannacotta till efterrätt.

Mätta och belåtna påbörjades slottsvisningen. Den spännande historien om släkterna Bielke och Horn varvades med myter och legender. Religionshistorikern Arne Wiig kan verkligen konsten att trollbinda sina åhörare. Det var en mycket lyckad blandning av historiska fakta, humor, spökhistorier och hemska fakta från förr.

Slottets arkitektur har genom tiderna förändrats och när Nils Bielke d.y. återvände från Frankrike tog han med sig nya idéer därifrån. I slottet finns många välbevarade rum. Vi fick se rum med väggbeklädnader av sidendamast och stoffläder.

Efter 1,5 timmes mycket intressant visning tog vi farväl av Salsta slott och Arne Wiig.

9182473

Cider och snittar serveras av Arne Wiig

9182482

Den pampiga entrén till Salsta slott med "slottsherren" själv, Arne Wiig

9182488

Symbolerna i målningen beskrevs utförligt av religionshistorikern Arne Wiig

9182502

Nöjda resenärer lämnar Salsta slott